#slid1#slid2#slid3

DŮVODY PROČ S NÁMI SPOLUPRACOVAT:

  • působení na trhu od roku 1991
  • bezplatné konzultace a poradenství
  • spolupráce s největšími developery
  • 0 % provize

Podíl volných hal a skladů
V prvním čtvrtletí roku 2017 bylo dokončeno více než 162 000 m2 moderních skladových a průmyslových ploch, což je o 93 % více než v prvním čtvrtletí roku loňského. Největší podíl na tom má CTPark Bor, ve kterém bylo vybudováno něco málo přes 40 000 m2. Část skladových ploch v CTParku Bor byla realizována na základě předpronájmu pro společnost Weltbild. Dalších 39 000 m2 skladů vzniklo v parku P3 Prague D11 a první budova s výměrou 24 400 m2 vyrostla v CTParku Planá nad Lužnicí. Výstavba nových skladů, hal a logistických center v těchto třech parcích tvořila zhruba 65 % z nově dokončených ploch v prvním čtvrtletí. Dalších více než 150 000 m2 skladových a výrobních prostor by mělo být dokončeno ve druhém čtvrtletí tohoto roku a většina z nich se bude nacházet v Praze a jejím okolí.

V České republice je aktuálně 6,47 milionů metrů čtverečních moderních skladů a průmyslových ploch. Na konci prvního čtvrtletí letošního roku vzrostl podíl volných skladů a výrobních hal nejvyšší třídy na 4,7 procenta a k okamžitému nastěhování je tak nyní připraveno přes 300 000 m2. Ve srovnáním s rokem 2016, kdy se neobsazenost nových průmyslových a logistických nemovitostí držela na úrovni okolo 4 %, je to mírný nárůst. Oproti roku 2016 se ale výrazně snížila spekulativní výstavba, tedy výstavba nových skladů a prostor pro výrobu bez předem známých nájemců. Její objem v loňském roce dosahoval až 30 %, v současné době se podíl spekulativní výstavby pohybuje okolo 17 % z celkových, nově stavěných, průmyslových ploch.

Česká republika patří stále k velmi vyhledávaným místem pro výstavbu průmyslových a logistických nemovitostí. Je to především díky její strategické poloze ve středu Evropu a dostupnosti pracovní síly. K dalšímu rozvoji jistě přispěje i dokončení dálnice D8 do Drážďan. Těžit z toho bude hlavně Ústecký region, který využívá blízkost německých hranic.

Dá se očekávat, že i v dalším období roku 2017 zůstane poptávka po skladových, logistických a průmyslových prostorech stále vysoká. Největšími tahouny budou především firmy z odvětví logistiky, automobilového průmyslu a e-shopy.

Zdroj: eulog.cz, logistika.ihned.cz